Kalendar događanja i najava


Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    
  • Na današnji dan nema niti jedne najave događanja.

Novosti i najave

20. svibanj 2012.

Premijer Milanović na summitu NATO-a

Foto: HINA/EPA
Foto: HINA/EPA
povećaj sliku


„NATO se priprema za novo vrijeme i Hrvatska sudjeluje u tom procesu. Članstvom u euroatlantskoj organizaciji riješili smo problem nacionalne sigurnosti u klasičnom smislu, ali sad moramo raditi na gospodarskom oporavku države jer oni su bogatiji i sigurniji“, poručio je premijer Zoran Milanović nakon prvog dana NATO-ova summita u Chicagu.

„Proveo sam sat vremena s američkim i drugim predsjednicima članica NATO-a, razgovarali smo, ali bilo bi indiskretno od mene da o tome govorim. U svakom kontaktu pa i na NATO-ovom summitu koristim prigodu da afirmiram Hrvatsku“, kazao je Milanović. Naglasio je da je kao bivši diplomat u Bruxellesu posebno vezan uz NATO. Dodao je da Hrvatska zastupa politiku otvorenih vrata te da ćemo biti spremni pomoći i zemljama regije u približavanju NATO-u.

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović predvodi hrvatsko izaslanstvo na sastanku na vrhu NATO-a u Chicagu, najvećem u povijesti te organizacije, na kojem je okupljeno oko 60 zemalja i organizacija. Hrvatska na summitu, kojem je glavna tema budućnost Afganistana, prvi put sudjeluje u svojstvu članice. NATO-ova misija u Afganistanu završava 2014., nastavlja se politička suradnja EU-a i NATO-a na tom području kako Afganistan više nikada ne bi bio utočište terorista.
Uz premijera, u izaslanstvu je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te ministar obrane Ante Kotromanović.

Premijer Milanović se u generalnom konzulatu Republike Hrvatske sinoć sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u Chicagu. „Želim istaknuti kako razumijem iseljeništvo kad kaže da hrvatske vlade nisu bile naklonjene njihovim investicijama i to smo odlučili prekinuti. Dobrodošli ste i više nema izgovora da nam je povijest bila manje ili više naklonjena te da su drugi krivi za naše propuste. Želim da sva vaša ulaganja budu jasna i u tome imate podršku ove Vlade. Hrvatsku otvaramo ozbiljnom poslu. Od Hrvatske namjeravamo napraviti zemlju jasnih, transparentnih i predvidljivih pravila te fer utakmice u poslu", rekao je Milanović.

Iseljenici iz Chicaga najavili su da će prirediti veliko slavlje kad Haag oslobodi generale, koje žele ugostiti u Americi. Premijera Milanovića primili su, kažu, otvorenih ruku, unatoč tome što pripada lijevoj političkoj opciji. „Domovina je ispred političkih stranaka i stoga podržavamo svaku vladu koju je izglasao naš narod. Želimo da Milanović i njegov tim uspiju jer je to dobro za sve Hrvate. Mlad je i odlučan pa neka ispuni sve što je planirao. Mnogi su iseljenici razočarani i trebamo vratiti njihovo povjerenje“, komentirao je iseljenik Ilija Vasilj, zaključivši da će novac koji ulože u Hrvatsku biti najboljim dokazom tog povjerenja.“

Chicago Summit Declaration

 

Slični sadržaji

Pogledajte slične sadržaje s ključnim riječima: NATO